Despre Superstitii

Dragi cititori, o sa incep aceasta rubrica prin a incerca sa explic ce este superstitia.Ma uitam mai devreme pe internet si in cateva dictionare explicative pentru a cauta o definitie.. dar putem observa ca nu exista deoarece in orice loc superstitia este vazuta diferit.Sunt sigur ca nu exista om care sa nu fi auzit de aceste superstitii.... totusi.. ce sunt ele? .. o forma de credinta primitiva, o reminiscienta a unor culte stravechi,anumite traditii dobandite prin experienta, etc...Superstitia are o arie de jurisdictie in toate aceste ipoteze.  In opinia mea trebuie sa spun ca punctul de plecare al acestora este Caderea in pacat a primilor oameni.Pentru a intelege acest lucru trebuie sa privim la starea omului inainte de cadere. Dupa cum putem vedea in referatul biblic al creatiei, Dumnezeu il faureste pe Adam din lut si ii da lui suflare de viata(Facere cap.2).Acest lucru arata ca omul prin natura este un microcosmos deoarece cuprinde in el o parte materiala care tinde spre cosmosul palpabil (pamant, vietati, etc) anume trupul si psihicul(activitatea creierului ce interfereaza cu lumea materiala <instinct,vise,informatie,logica etc>) si Duhul ( darul suprem oferit de Dumnezeu oamenilor).Trebuie sa precizez faptul ca psihicul si duhul sunt parti constitutive ale sufletului(I Tesaloniceni cap.5 v.23).Ca sa nu ma lungesc cu vorba (pentru ca e mult de vorbit la fiecare detaliu) o sa trec scurt si la obiect prin acest episod. Omul in rai era intr-o permanenta comuniune cu Dumnezeu cel care l-a creat, practic Adam participa prin har la viata lui Dumnezeu. Munca in rai era ca un simplu exercitiu fizic, nu exista suferinta, boala, slabiciune.Adam nu a fost creat nemuritor ci el prin comuniunea permanenta cu Creatorul si prin participarea activa dupa har la viata Sfintei Treimi, putea sa nu moara.El nu a fost perfect pentru ca in sfatul Sfintei Treimi - ,, sa facem om dupa chipul si asemanarea Noastra...si a facut Dumnezeu pe om dupa CHIPUL Sau"(Facere cap.1, v26-27) vedem ca a fost creat doar dupa chipul lui Dumnezeu(acest chip nu inseamna ca arata ca Dumnezeu ci prin ,,chip" se intelege -ratiune, vointa, sentiment).Asadar asemanarea cu Dumnezeu trebuia lucrata si atinsa prin vointa ratiune si sentiment. Sfantul Vasile cel Mare spune fratelui sau Grigorie de Nyssa  ,,Chipul este asemanarea in potenta iar asemanarea este chipul in actualitate" . In concluzie putem vedea ca Adam avea o perfectiune relativa.Dupa cum stim din referatul biblic al creatiei, Eva fiind ispitita de sarpe musca din FRUCTUL Oprit(nu mar cum se obisnuieste in traditia populara,,marul lui adam")dar caderea in pacat se savarseste in momentul in care Adam musca si el. Ce presupune aceasta cadere... care sunt consecintele ei:
-Chipul lui Dumnezeu in Adam se ALTEREAZA(nu se distruge -teologia protestanta)
-Se rupe legatura harica dintre Dumnezeu si om(dar Dumnezeu nu se departeaza de la om ci ii promite un rascumparator)
-Apare Moartea ca realitate data de Dumnezeu( a se vedea rugaciunile de dezlegare ale inmormantarii ,,Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce cu înţelepciunea Ta cea de negrăit ai zidit pe om din ţărână şi întocmindu‑l după chipul şi asemănarea Ta, l‑ai împodobit cu înfăţişare şi frumuseţe, ca pe o cinstită făptură cerească, spre măreţia şi strălucirea slavei şi a împărăţiei Tale; dar el călcând cuvântul poruncii Tale şi nepăzind chipul Tău, de care era învrednicit – pentru ca răutatea să nu fie fără de moarte – din iubire de oameni, ca un Dumnezeu al părinţilor noştri ai poruncit amestecului şi împreunării acesteia şi acestei negrăite legături a Ta – prin vrerea Ta cea dumnezeiască – să se desfacă şi să se risipească, pentru ca sufletul să meargă acolo de unde fiinţă şi‑a luat, până la obşteasca înviere, iar trupul să se desfacă în cele dintru care a fost alcătuit."
-Omul este izgonit din rai
-Exista in teologia ortodoxa asa numita ,,teorie a tunicilor de piele"- prin care trupul material a aparut dupa caderea in pacat.Inainte de pacat putem spune ca trupul lui Adam era unul luminos, imbratisat de harul lui Dumnezeu, un trup care atata timp cat participa la viata lui Dumnezeu prin har el putea sa nu moara.
-Si inca multe alte consecinte.. dar nu le voi numerota aici.
Asadar caderea in pacat a departat pe om de Dumnezeu(nu invers).Aceasta departare  nu a mai privit pe Dumnezeu ca un reper si ca o cauza prima in toate, ci omul s-a apropiat mai mult de natura materiala.
Asa au luat nastere Superstitiile.Ele nu sunt altceva decat consecinta departarii de Dumnezeu.Omul a transformat natura in ceva mistic... o entitate de sine statatoare ce influenteaza pe om( destinul, horoscopul.. etc). Dragule cititor trebuie sa intelegi ca supestitia este un pacat deoarece prin ea il negi pe Dumnezeu.Va voi da cateva exemple de superstitii:
-Daca vezi o stea cazatoare, aceasta iti va aduce noroc.
Explicatie: Mantuitorul in evanghelia dupa Matei cap. 6 ne spunea,, Nu poti sluji lui Dumnezeu si lui Mamona. Acest mamona a fost inteles in unanimitate de teologi ca ,,noroc, destin, soarta". Asadar acest destin, acest noroc nu este o energie... o entitate de sine statatoare ci o inlocuire a lui Dumnezeu cu el.Omul refuza pe Dumnezeu si se incredinteaza ,,norocului".Acest demon al norocului  prinde foarte foarte repede la oameni. In  loc sa se raporteze la Dumnezeu.. ca la un Tata atotiubitor,atotbun caruia ii cerem ajutorul, binecuvantare etc.. ne raportam la ,,noroc" - o fiinta impersonala,un demon cu putere foarte mare in care ne punem increderea ca ne va ,,schimba soarta" in bine.. dar nu este altceva decat o amagire.

-Daca versi sare sau piper pe masa vei avea parte de cearta;
Explicatie: De retinut este faptul ca in general materia nu are legatura cu prezicerea viitorului. Vei avea parte de cearta pentru ca ai varsat sarea sau piperul.... hai sa fim seriosi. Sunt curios daca si Iisus cand a fost rastignit o fi varsat sarea sau piperul la cina cea de taina... Stimate cititor cearta apare in momentul cand este provocata de ceva mai presus de sare sau piper sau alte materii... cearta este o consecinta a rautatii sufletesti, a departarii de Dumnezeu.


                                                    Va urma.

                                           

Un comentariu: