miercuri, 23 martie 2011

Istoricul Bisericii Greci


Dupa topografia terenului si formarea primului nucleu al targului buzau, in locul unde este asezata biserica noastra, se deduce ca in acest loc a fost biserica ,,Popii Mihai”, pomenita inainte de 1500.
                In timpul lui Matei Basarab, la anul 1649, ctitorul Badea obreai a zidit o biserica in mijlocul unui cimitir. Aceasta s-a daramat dupa 200 de ani si cimitirul s-a desfiintat.
                In locul ei in anul1850, s-a ridicat biserica de scaun de catre ctitorii: Nedelnicerul Nicolae Caloian, Serdarul Dumitru Sarateanu, Atanasie Poenaru, Nicolau Costica, fratii Nicolae si Costache, Iani Iconomul, Sava Diamandi,Stan Stanescu si altii.
Deasupra usii de la intrare este urmatoare pisanie:
                ,,Biserica si casa celui prea inalt sfant: 201 ani am primit in sanul meu rugaciunile, plangerile si fagaduintele fiilor mei, cand ma zidise evlaviosul meu fiu Badea Obreai in zilele printului Matei Basarab.
                Curgerea timpului aducandu-ma in ruinare, bunul meu fiu raposatul intru fericire Nedelnicerul Nicolae Caloian a jertfit 32.000 lei pentru a mea reinfiintare, iar cu ajutorul celorlalti fii ai mei: Serdarul Dumitru Sarateanu, Atanasie Poenaru, fratii Mihail si Costache, Costica Nicolau, Iani Iconomul, Sava Diamandi, Stan Stanescu si cu toti iubitii mei oraseni ,m-au adus la starea in care ma aflu.
                Cititorului: Afla ca afara de mine, usurare nu e. Fericiti ai mei, caci din credinta lor exist -1850. Savarsita in zilele printului Barbu Dimitrie Stirbei si carmuitor al Sfintei Episcopii Buzau D. Filotei, sfintita la 8 septembrie.”
                Biserica este o constructie de marime impozanta, lungimea 32 m, latimea 17m si inaltimea zidurilor de 10 m. Are forma basilicei romane, fara sinuri si cu altarul semicircular.
                Este zidita din caramida cu mortar, zidul gros de 1 m pe soclu de piatra cioplita, cu fundatii de var hidraulic. Acoperisul este in serpanta cu 2 inclinatii laterale si semicircular pe altar.
                Pictura biserici s-a facut in anul 1915 de catre pictorul Dimitrie Nicoleanu. Este lucrat in ulei si in general este bine conservata. Se caracterizeaza prin prezentarea sfintilor singulari in figure mari, robuste si bine proportionate. Se observa influenta apuseana. Este pictura realista usor stilizata si are o coloratura vie si placuta.
                In fata bisericii este clopotnita zidita in 1873.Este formata din parter si 2 etaje.Parterul  este din piatra cioplita, primul etaj din caramida si al doilea din lemn. Este o constructive solida si proportionata cu biserica.
                Parohia este o unitate religioasa care propovaduieste o buna intelegere intre oameni pentru castigarea unei vieti bune pe pamant precum si a fericirii viitoare.

3 comentarii:

  1. Cine are neclaritati sau doreste sa ofere un sfat, ma poate contacta pe id: casio_stereo@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  2. Sărut mâna! Este cunoscut că părintele Dumitru Stăniloae nu era un ecumenist așadar Teologia Dogmatică a sa n-are astfel de accente, de fapt mai curând sunt antiecumeniste.

    RăspundețiȘtergere
  3. ai perfecta dreptate dar nu inteleg ce legatura are dogmatica cu ecumenismul... parintele staniloae a fost una din cele mai luminate minti ale sec.20 . plus ca nu inteleg de ce trebuie sa caracterizezi un om prin faptul ca este ecumenist sau nu. multi nu inteleg ce inseamna ecumenism, se iau dupa nush ce calugari aparuti acum cu idei noi care invata lumea numai prostii. Ecumenismul nu inseamna a ne amesteca cu toate sectele... daca citesti pe IPS antonie plamadeala o sa intelegi defapt ce este ecumenismul.. mai precis este un consiliu din care fac parte mai multe culte in care sunt 2 tabere... protestantii care vin cu idei noi si biserica ortodoxa care ii tine in frau.... a se cunoaste faptul ca biserica romano-catolica nu face parte din acest consiliu. in concluzie trebuie sa ne documentam ce inseamna de fapt ecumenism si nu sa ne luam dupa toti calugarii si disperatii care habar nu au ce inseamna... Parintele Staniloae a scris dogmatica mai mult pentru teologi nu pentru restul oamenilor la fel cum spunea Sf Ioan Gura de Aur ca teologia nu este pentru toti..

    RăspundețiȘtergere